AYAKKABI TAMİRCİSİ İLE ZENGİN

Bir ülkede birbirine komşu bir ayakkabı tamircisi ile zengin yaşarmış. Ayakkabı tamircisi çok mutlu, neşeli biriymiş. Sabahtan akşama kadar durmadan şarkı söyler, keyfinden yerinde duramazmış.Tamir yaparken çivi ve ayakkabı sesleri şarkılarına karışır, en güzel melodileri böyle zamanlarda söylermiş.Çevresindeki insanlar içinde bu şarkılar mutluluk kaynağı olurmuş.

Komşusu olan zenginin ise evi altınla doluymuş. Ama çok mutsuzmuş. Az şarkı söyler az uyurmuş. Bir gün sabaha karşı tam uykuya dalacakken ayakkabı tamircisi onu şarkıları ile uykusundan uyandırmış. Zengin adam yakınmaya başlamış: “Ne olurdu sanki uyku da para ile satın alınabilseydi? Çok param var ama…” demiş.

Bir gün tamirciyi konağına çağırarak şöyle demiş: “Yıllık kazancın nedir?”.Tamirci şaşırmış: “Yıllık mı? Ben kazancımı yıllık olarak hesaplayamam. Harcamam günlüktür benim. Günlüğümü sorarsan… Eh işte, fena sayılmaz. Kimi gün çok, kimi gün az. Ama işsiz günlerimde olur, boş oturduğumda, Hele bayramlarda hep yeni ayakkabılar alınır. O günler hiç kazanamam”. Adamın saflığı, iyi yürekli görünüşü, açık konuşması zenginin hoşuna gitmiş. Zengin: “Al şu yüz altını! Kazanamadığın günlerde kullanırsın” demiş. Tamirci şaşırmış: “Hiç bu kadar parayı bir arada görmemiştim” demiş. “Bu parayla tam yüz yıl bütün dünya geçinebilir” demiş tamirci.

Almış parayı doğruca evine gitmiş. Ama eve girmesi ile birlikte bütün neşesi de uçup gitmiş. “Ben ne yaparım şimdi bunu nasıl saklarım? Acaba yastığın altına mı koysam, ağacın altına mı gömsem? En iyisi şurası… Yok, yok burası…” derken gözüne uyku girmez olmuş. “Acaba hırsız mı gelir, yoksa komşu mu gördü? Şu kedi neden burada ?” diye düşünüp durmaktan başka iş yapamaz olmuş. Bu kadar altın tamircinin başına bela olmuş. Şüphe ve üzüntüden artık ne şarkı söyleyebiliyor, ne de keyifle tamir yapabiliyormuş. Huzur mutluluk kalmamış.

Sonunda daha fazla dayanamamış, almış altınları gitmiş zengin komşusuna. “Al şu altınları” demiş, “Bana uykumu ve şarkılarımı geri ver”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keloğlan ile Cinler Padişahı

Keloğlan ile Ali Cengiz Oyunları

Keloğlan ile Kokulu Çiçek